top of page

Blog

Van bergen naar heuvels

Het mooiste van Slovenie vinden wij toch wel de diversiteit in de natuur. Waar we eerst midden tussen de bergen zaten in het Triglav National Park, veranderde het landschap vervolgens in heuvelachtig gebied met enorme wijnvelden toen we de streek Goriška Brda binnenreden. En dat binnen een half uurtje rijden!

Bohinj Na Bohinj zijn we doorgereden naar het stadje Tolmin om daar te overnachten, zodat we de volgende dag de bekende kloof konden bezoeken. Na een langzame start in de ochtend, want het regende, zijn wij in de middag (toen de zon weer scheen) op de fiets gestapt en naar de Tolmin Gorges gefietst. Eenmaal daar bleek dat wij, op één bezoeker na, de enigen waren (in het hoogseizoen loop je hier in de file) en hadden we alle tijd om erdoorheen te wandelen. Door de kloof heen is een circulaire route met smalle paden en trappetjes van ca. 3 km aangelegd. Voor de kinderen (en voor mij) was het prima te doen! De rivier was vrij woest maar alsnog prachtig ijsblauw,! Helaas begon het halverwege te miezeren en hield het nooit meer op waardoor we als verzopen katjes (+ Jip met een regenjas aan 😂 zie laatste zeer beroerde foto > ) de laatste 1,5km liepen. Na een korte lunchpauze bij één van de grotten (die gesloten was😑) liepen we het laatste stuk over de "Devil's Bridge" in de stromende regen. Desondanks vonden we het onwijs mooi en was het zeker het bezoeken waard!


De Tolmin Gorges zijn gelegen op het laagste punt van het Triglav National Park. Het is de plek waar twee rivieren en twee klimaatstromen bij elkaar komen.

< SWIPE >


Ziek

Helaas werd Fien ziek en gooide ze 's nachts d'r hele maag inhoud eruit (over ons bed,

vloer, deur, douche, etc.) met als gevolg dat wij midden in de nacht de hele camper stonden te boenen. Arme Fien bleek hetzelfde griepje te hebben wat Sam een paar dagen eerder had, waardoor ze zeker drie dagen hondsberoerd was en de hele dag sliep. Hierdoor besloten we om een paar dagen op de camping te blijven staan tot ze wat opgeknapt was. Gelukkig had de regenachtige dag plaats gemaakt voor een stralend zonnetje en kon Sam zich prima vermaken met badmintonnen, voetballen en lego. En ook de rivier, waar de camping aan lag, zorgde voor bijzonder goed vermaak. Zelfs Fien kwam even haar bed uit om mee te gaan!

Wijn

Na drie dagen reden we weer verder naar een kleine wijnboerderij in Zali Breg om daar de boel te verkennen. Ondanks dat het maar een uurtje rijden was vanaf Tolmin, kwamen we in een totaal ander landschap terecht en waren we verbaasd over de diversiteit die Slovenië te bieden heeft. Van het ruige berggebied en de prachtige meren, naar de heuvels met enorme wijngaarden . We stonden op een ruim plateau en keken zo over de wijngaarden. Prachtig! En nu het belangrijkste; de wijn was heerlijk! I.p.v. dat je voor een overnachting betaald, doe je een wijnproeverij en koop je een fles wijn (of zes zoals in ons geval..) van ze. Een win-win situatie wat ons betreft! Vooral Marc was helemaal in zijn element en zag een eigen huis hier al helemaal zitten. Echter denk ik, dat dat misschien wel goede business is voor de wijnboeren, maar niet zo goed voor hemzelf.. Dus het plan om een huis hier te kopen heb ik uit zijn hoofd gepraat ;-)

De Sloveense wijnen krijgen steeds meer bekendheid binnen Europa. Desondanks exporteren ze maar een kleine 40% van hun productie; de rest drinken ze liever lokaal op ;-).

AJU! <3

bottom of page