top of page

Blog

Ciao & guten Tag

Ondanks onze slechte start in Italie werden we steeds enthousiaster toen we vlakbij én in de Toscane en Umbrië reden en kwamen we eindelijk in die romcom terecht die ik mij had voorgesteld. Echter was deze, hoe verder we weer naar het noorden reden, snel weer over toen we ons meerdere keren genept voelden door (achteraf) schandalige prijzen te vragen voor overnachtingen en/of eten bij zogenaamde "natuurcampings". We kregen het daardoor bij het Gardameer ook op onze heupen en zijn vrijwel direct naar de Oostenrijkse grens gereden omdat we klaar waren met de Italiaanse "gastvrijheid" ( heel jammer, want de Dolomieten hebben we daarom overgeslagen..). Vanuit daar reden we naar het noorden om een paar nachten in Duitsland te verblijven met "de oma's" om vervolgens verder te rijden richting Scandinavië!

Rome

Na lang wikken en wegen besloten we tóch naar Rome te gaan omdat we eigenlijk deze stad niet wilden missen. Hetgeen wat ons tegenhield was de ruim 38 graden én twee kinderen om mee te zeulen in deze hitte, maar daarom hadden we ons voorgenomen om de stad rond te fietsen (lekker windje!) en alleen bij het Colosseum naar binnen te gaan. Helaas mocht Jip nergens naar binnen (ook niet in de tas), dus het Colosseum moest helaas worden geschrapt (#**!@*&$*!!) en ook de buitenplaatsen waren grotendeels verboden voor honden. Dat viel behoorlijk tegen! Gelukkig konden we met de fietsen wel over langs rijden en stopten we her en der om de gebouwen, fonteinen, ruïnes, etc., wat beter te kunnen bekijken. En wat is alles indrukwekkend hier! Het ene gebouw is nog imposanter dan het andere en overal is wel wàt te zien. Echter was het onwijs druk in de stad (toeristenseizoen is geopend) en tegen die tijd dat we wilden lunchen moesten we vechten voor een plekje. Uiteraard vonden we een plekje mét geweldig eten en wijn. We fietsten na de lunch nog langs wat highlights van de stad en sloten af in het park Villa Borghese om daar wat verkoeling te zoeken. Verkoeling vonden we niet, maar de kinderen vonden wel de "pietplezier-fietsen" en uiteindelijk gingen we overstag om zo'n ding te huren. Wat hebben we gelachen! Heuveltje af gaat zo'n ding nog behoorlijk hard en als je dan onderaan ook nog een bocht hebt.... Na een uurtje moesten we hem weer inleveren en bleven we nog in het park zodat de kinderen konden spelen. Waar Sam met een tak een geweer na deed, was Fien bloemetjes al dansend in de fontein aan het gooien... Verschil moet er wezen hè ;-)

< SWIPE >

< KLIK >


< KLIK >


Spello

Via AgriCamper kwamen we uit bij een olijfgaard dat tussen de droomstadjes Spello en Assisi in lag. De eigenaren waren ontzettend vriendelijk en we mochten twee nachten (vrijblijvend) blijven staan. De eerste dag fietsten we naar Spello, waar we direct vielen voor de charmes van dit kleine stadje. Alle steegjes staan vol met planten en bloemen en alles ziet er picobello uit. Ook waren er uiteraard souvenirwinkeltjes en konden we het niet weerstaan om er eentje in te duiken (en leeg te kopen...) om vervolgens in een klein steegje een schildpad op z'n rug te vinden die we moesten redden. Na een hoop geduw met een stok door het hek, landde hij weer op zijn pootjes en ging hij verder met z'n wandelingetje ;-) Terug bij de camper knutselden we de eerste schoolopdracht van Sam (en hij vond het zowaar leuk!) en aten we zelfgemaakte pizza's terwijl de muggen aan hun avondmaal begonnen...< SWIPE >


Assisi

Nadat Sam zijn eerste "echte" les had gehad, fietsten we naar Assisi (9 km berg op.. heet.. zweet... ademnood..) en ook deze plaats vonden we erg charmant. We hadden de fietsen beneden de poort gezet en liepen vervolgens door de straten richting de welbekende kerk San Chiara en ook de San Francesco werd uitgebreid bezocht. Fien begint nu ook interesse te krijgen in kerken en kastelen, alhoewel, ze vindt voornamelijk elke afbeelding met een baby erop zeer interessant en roep dan door de hele kerk "BEEEBBIIEEEEE JEEESUSSS KRISTUSSS IS DAT!". Uiteraard doen Marc en ik op dat moment of wij er niet bij horen... Het kasteel Rocca Maggiore (klinkt als iets eetbaars vond ik, maar dat heb ik al snel..) lieten we links liggen. Na twee uurtjes door te stad slenteren hadden we het voor gezien en fietsten we weer terug naar de camper (berg af, veel wind, oksel wapperend, zonder benen, zonder handen...). Bij de olijfgaard hadden de kinderen de fruitbomen ontdekt en aangezien er genoeg te plukken was, besloten ze om het te gaan verkopen langs de weg (lees; een weg waar hooguit één persoon per uur langskomt). Na druk in de weer te zijn geweest met een kraampje en prijskaartjes maken, bleven ze toch een geruime tijd geduldig zitten wachten op die ene potentiële klant die nooit kwam. Gelukkig hadden we nog ergens wat klein geld (weliswaar Kuna's maar dat wisten ze toch niet :-P) en konden we zelf ons eigen fruit terugkopen. We sloten de avond af met een potje Jeu de Boulle en de volgende ochtend reden we weer verder naar de volgende plek. Behalve nieuwe olijfolie nam ik nog een paar aandenken mee (zie laatste foto!)..

< SWIPE >


Camping

Vanwege de aanhoudende warmte wilden we naar een camping met een zwembad zodat we even lekker een dag "bij het bad kunnen hangen" en de kinderen ook hun ei kwijt konden. Al die stadjes zijn leuk, maar na een paar dagen achter elkaar dit te hebben gedaan, zijn de kinderen er klaar mee en willen ze gewoon de hele dag spelen. Ze waren daarom ook dolenthousiast toen we zeiden dat we hier heen zouden gaan. Helaas bleek de uitgekozen camping vol te zijn (waren maar drie camperplekken), maar omdat de eigenaar zo ontzettend zijn best deed om toch iets te regelen, wat helaas niet lukten, gingen we een stukje verderop op een openbare plek staan om de dag erna wel op de camping te staan. Voor de kinderen een enorme teleurstelling dat het niet meteen doorging, maar toen we zeiden dat we de Lego tevoorschijn zouden halen en de dag erna dan wél konden zwemmen, maakten het toch "een soort van" goed,


De volgende dag werden we enthousiast binnengehaald en binnen vijf minuten lagen de kinderen in het zwembad. Ergens eind van de dag hebben we ze er maar uitgehaald anders zouden ze er nu nog in liggen.. Wat een waterratten zijn dat zeg! Sam kan inmiddels duiken en salto's maken en Fien dobbert de hele dag als een zeeotter in het water. Met zeer vermoeide koppies achterop fietsten we naar een goed aangeschreven restaurant (GOOGLE 🙏) en aten daar een overheerlijk diner met geweldige wijn (hik). Wat sliepen we allemaal lekker die nacht ;-)


Elke keer als we van een plek vertrekken hebben de kinderen hun eigen taak; Sam stofzuigt en Fien ruimt hun slaapkamer. Tegenwoordig is dit de normaalste zaak van de wereld en beginnen ze vaak uit zichzelf aan deze serieuze taken terwijl Marc de buitenboel doet en ik binnen alles organiseer.

< SWIPE >

Mille Miglia

Onderweg naar Colle di Val d"Elsa viel het ons op dat er her en der wat groepjes mensen langs de weg stonden en toen er na een tijdje ook gezwaaid en getoeterd werd, besloten we om de camper even langs de weg te zetten om uit te zoeken wat er gaande was. Ik dacht zelf aan een wielerwedstrijd, Giro Italia o.i.d. en Marc begon over de Tour de France (hahaha!!). Op dat moment reden er een paar Ferraris voorbij. maar nog steeds ging er geen belletje bij ons rinkelen. Toen ik verhaal ging halen bij een toeschouwend koppel en zei begonnen over de Mieele Miekliaa (WEET IK VEEL 🤷🏼‍♀️) en toen ik daarmee naar Marc toe ging, begon hij (nog net niet als een zeehond klappend) zeer mannelijke oergeluiden te maken en over dat zijn broer Rob (ik wist ondertussen nog steeds niet wat het was..) dit geweldig zal vinden en blablablabla. Wat blijkt dus; het is een wereldberoemde rally van 1000 km met oldtimer (en wat nieuwe) raceauto's. Héél leuk dus, supersuperleuk...

Uiteraard bleven we, stalden we de camper uit en stonden we bij elke auto te juichen tot we na een paar uur er klaar mee waren.


De Mille Miglia is voorbehouden aan auto’s uit de periode 1927-1957. De wedstrijd trekt duizenden liefhebbers uit de hele wereld, met name tijdens de traditionele inspectie van de auto's, die plaatsvindt in de straten en op de pleinen van Brescia.

< SWIPE >

< KLIK >


Sentierelsa Trail

Doordat we waren blijven hangen bij de Mille Miglia, kwamen we pas laat bij Colle di Val d"Elsa aan en sliepen we op de parkeerplaats vlakbij de Sentierelsa Trail. Via Instagram had ik deze trail gezien en het leek ons leuk om deze te lopen aangezien deze maar 4 kilometer is en je onderweg het water in kan duiken. 'S ochtends om 9.00 uur liepen we al over de trail aangezien het een warme en drukke dag zou worden en wij geen zin hadden om met honderd anderen te zwemmen..En hoewel het water behoorlijk koud was, was het een verademing na een dag stof en benzine happen van al die oude stinkauto's langs de weg ;-) We liepen, we zwommen en waren de hele ochtend zoet (en vrijwel alleen!!)


De waterbouwkundige ontwerpen brachten het rivierwater via kunstmatige kanalen naar de steden. Deze hebben over de eeuwen hebben gediend voor het aandrijven van energie voor molens, papierfabrieken, ijzerfabrieken en andere ambachtelijke en industriële activiteiten.

< SWIPE >


< KLIK >

Ciao Italia!

Na drie weken Italië hielden we het voor gezien. We merkten dat hoe meer we naar het noorden trokken, hoe vaker we (naar ons gevoel) besodemieterd werden met prijzen. Vaak zagen we prijzen staan of vroegen we naar de prijzen en dan vervolgens kwamen we er bij het afrekenen achter dat er toch meer werd gevraagd. De eerste keer dat we dat merkten hadden we nog zoiets van " kan gebeuren ", maar na een stuk of drie dezelfde ervaring kregen we er toch een naar gevoel door. (Voorbeeld: Als we wilden zwemmen moesten we 20 euro p.p. extra betalen (en met 38 graden wil je dus echt wel zwemmen) of voor een standaard dagmenu rekenden we 20 euro meer af dan onze buren.) Toen onze laatste camping ons 55 euro liet afrekenen (voor alleen de nacht) waren we er klaar mee. We staken de grens over richting Duitsland en verlieten Italië met een slecht gevoel.. Heel jammer om het zo af te sluiten, want we hebben ook enorm genoten van het land en hele leuke en gastvrije Italiaanse mensen ontmoet!


< SWIPE >

< KLIK >


Duitsland

We vlogen over de snelweg door Duitsland heen, parkeerden in enkele leuke dorpjes om te overnachten en Marc ging nog een keer naar een zwembad met de kinderen terwijl ik met Jip in de camper bleef (siësta houden :-D). We maakten een gezins-selfie om toch nog een beetje bij het 65 jarige trouwjubileum van pa en ma te zijn en we hadden voor de eerste keer in maanden regen en onweer (zie filmpje). Ook kwamen we vast te zitten in een smal straatje waardoor Marc achteruit weer terug moest, oeps... Al met al maakten we flink wat kilometers, want we wilden op tijd bij Hamburg in de buurt zijn aangezien we een verassing voor de kinderen hadden. En wat een verassing was het voor ze! Op een prachtige camping op een plek aan een meer stond pal naast onze camper nog een kleine blokhut en drie keer raden wie daar een paar nachten in bleven slapen; de oma's uit Gouda!! De kids waren door het dolle (en wij ook) om na al die tijd hun weer te zien en ze konden niet wachten om te spelen met ze (wij ook niet ;-)). Er werd heel veel geroeid, gesurft, gezwommen en gespeeld en ook mochten ze om de beurt een nachtje bij de oma's in de blokhut slapen. Wat een feest! Na vier dagen vertrokken we weer (onder enig protest) en vervolgden we onze weg naar.....LEGOLAND!! (totaal geen protest meer)

< KLIK >


< SWIPE >

< KLIK >AJU! <3


bottom of page