top of page

Blog

Beren spotten & wildkamperen

Heus waar, wij hebben echte beren gespot! Weliswaar in een opvang, maar toch, ze zijn wel echt en ooit waren ze vast heel wild.. ;-) In het echt zal ik ze ook niet graag tegen willen komen gok ik zo.. En over wild gesproken, we hebben op een prachtige plek een paar dagen "wild gekampeerd" (wat eigenlijk alleen maar inhoud dat je geen voorzieningen hebt en het geen officiële kampeerplek is) en we zijn helemaal overstag; dit is echt het allerleukste om te doen! We namen onze eerste duik in de zee, maakten een vuurtje en ontmoetten leuke mensen. We bezochten nog een aantal historische stadjes die op onze "daar-wil-ik-heen"-lijstje stonden en genoten van alle mooie momenten met de kinderen.

Berenopvang

Op maar een half uur rijden van de Plitvice-meren is een vrijwillige organisatie die verwaarloosde, mishandelde en/of verweesde beren opvangt. Het is geen officieel park maar je mag er vrijblijvend (een donatie wordt gewaardeerd!) een rondje lopen om de beren te bewonderen. Endat hebben we! Normaal in een dierentuin zie je ook wel bruine beren, maar vaak zijn deze te ver weg om ze goed te zien. Hier kan je nog net niet door het hek om ze te aaien (AUW, stroomdraadje..) Niet dat je ze anders zal willen aaien.. want de meeste zijn wees-beren die uit de vrije natuur kwamen, maar door een ongeluk of door een overleden moederbeer niet meer terug "into the wild" konden. Jip mocht uiteraard ook mee en durfde zelfs te grommen toen de beer naar hem keek 🙈 (We hebben hem na al die jaren nog steeds niet durven vertellen dat hij géén Duitse Herder is maar een Chihuahua.....)

De bruine beer wordt bedreigd omdat hun leefgebied onder druk staat. Hun leefomgeving wordt steeds kleiner waardoor ze gevaar lopen door het verkeer en stropers. Er leven nog 17.000 bruine beren in Europa, waarvan zo'n 1.000 in Kroatië

De hele plek wordt onderhouden door vrijwilligers die overal en nergens vandaan komen. Het voelde een beetje als een hippieplek met alle dromenvangers, geschilderde kreten op bordjes, tierelantijntjes, zen-plekken en "her en der vanalles en nog wat". Geweldig! We maakten dankbaar gebruik van het zen-tuintje, waar zelfs Fien zeker een minuut haar mond dicht hield! Wie haar kent weet dat dit niet vaak (lees; NOOIT) voorkomt.

We verbleven die nacht in de tuin van een restauranteigenaar en aten (en dronken 🥴) daar uitgebreid terwijl de kinderen heerlijk speelden met het zelfgemaakte poppenhuis. De eigenaren waren zeer vriendelijk en kwamen maar al te graag hun zelfgemaakte schnaps en likeur promoten. (die wij onder veel protest natuurlijk moesten opdrinken.. Zwaar leven!) We kregen een traditioneel menu en konden eind van de avond rollend de camper in.

<SWIPE>


Šibenik

Na twee dagen op een camping in Gracac (nietszeggend plaatsje) te hebben gestaan om de berg(en) was weg te werken, de camper schoon te maken en een gat in de camper dicht te maken (iets met een dak van een benzinestation dat lager was dan dat erop stond.....), reden we naar de stad Šibenik om daar de Sint Jacobus Kathedraal en Fort St. Michaels te bezoeken. Uiteindelijk vonden we de straatjes en pleintjes leuker dan het hele fort aangezien deze nog midden in verbouwing was en er vrijwel niets te zien was op het uitzicht na. Kleine teleurstelling en 15 euro armer.. Wel hadden we onze work-out van de dag (of week in mijn geval...) weer gehad met alle duizend traptreden omhoog en vervolgens weer omlaag.


In tegenstelling tot andere steden aan de kust, is Šibenik een van de oudste steden die gesticht is door de lokale Kroaten en niet door de Illyriërs, Grieken en/of Romeinen.

Wildkamperen We reden dezelfde dag nog verder richting Trogir en vonden op het nabijgelegen eiland Ciovo een geweldige parkeerplek aan zee, waar je de dolfijnen 's ochtends kon zien zwemmen (volgens onze buren... Wij hebben ze helaas niet gespot). De kinderen konden voor het eerst de (koude) zee in en ook Marc nam zijn eerste duik van het jaar. Ik niet, veel te koud, mij niet gezien! We haalden de Dutch Oven weer eens tevoorschijn, maakten een vuurtje en dronken wijn met de Engelse buren (die overigens erg aardig waren ;-)) Na drie dagen was helaas het water op (en de wijn😅), dus besloten we om verder te gaan en daadwerkelijk Trogir te bezoeken en daarna water (en wijn😬) te halen.


Het oude centrum van Trogir bevindt zich op het schiereiland en is omringt door hoge stadsmuren. Op het meest noorderlijke punt van het eiland staat het 15e eeuwse fort 'Kamerlengo'.

Trogir Op de dag dat wij Trogir bezochten was er een optreden van een traditionele volksgroep (met live-orkest!) op het centrale plein, waar wij uiteraard even stil bleven staan om dit te aanschouwen. (Ik dacht even dat ik mijn oom Jos zag meedoen... Laatste foto, Ing! ) De kinderen zijn gek op alles wat met muziek en dans te maken heeft, dus die waren niet weg te slaan en stonden daar met hun mond open te kijken. En ik moet toegeven dat ik ook ongegeneerd ze stond aan te gapen, dus ze hebben het niet van een vreemde 🤭. Na het spectaculaire optreden (van de volksdansers, niet van mij..) liepen we door de kleine straatje van Trogir door de poort naar de boulevard om een blik op het fort te werpen. We gingen deze keer niet naar binnen tot de teleurstelling van de kinderen. Na een bezoek aan de plaatselijke markt en wat waterschoenen, slippers en een hoed te hebben gescoord reden we verder naar Split.

Het lijkt bij het binnentreden van de stad alsof je in de Middeleeuwen bent beland aangezien alles nog in de oude staat is. Reclame, neonletters, posters etc., zijn verbannen van dit eiland om "de oude ziel" te behouden. Trogir staat sins 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

<SWIPE>


Split

Of zoals Marc zei; "Het Saint-Tropez van Kroatië!". En ik kon hem daar geen ongelijk in geven.. Misschien kwam het doordat er een boot-evenement was en er daarom allemaal veel te dure boten lagen (en auto's..) Of misschien is het altijd zo? Geen idee, maar het was één en al sjiek de friemel. De stad zelf was niet heel bijzonder, op een paar mooie pleinen en gebouwen na, maar wel ontzettend levendig en gezellig. We dronken koffie (en taartttttt!) op een gezellig plein waar straatmuzikanten op een gitaar stonden te spelen, terwijl we keken naar de mooie gebouwen waarmee het plein werd omringt. (Zie de zeer charmante foto van de kinderen met hun mond open) Uiteraard werd een nog een dansje gewaagd op het plein en werd er met geld gegooid door Sam ;-) Weer eens wat anders dan dat papa en mama dat doen 😂

<SWIPE>AJU! <3

bottom of page